Van Doorslaer

Wat is het beste: pvc of aluminium ramen?

Pvc en aluminium ramen zijn slijtvast, veilig en onderhoudsvriendelijk. Ze bestaan in tientallen kleuren, vormen en uitvoeringen. Dat maakt het moeilijk kiezen, want welk materiaal scoort nu beter als het gaat om prijs, veiligheid, levensduur, isolatie, duurzaamheid, onderhoud en design? Lees snel verder en ontdek de verschillen tussen pvc en aluminium ramen.

 

Wat is goedkoper: pvc of aluminium ramen?

Over het algemeen zijn pvc ramen goedkoper dan aluminium. Dat komt vooral omdat de grondstoffen van aluminium duurder zijn dan die van kunststof. Bovendien is pvc makkelijker te bewerken. Gemiddeld genomen zijn pvc ramen 10% tot 30% goedkoper dan aluminium ramen.

Belangrijk om te weten is dat de prijs van pvc of aluminium ramen afhankelijk is van het design, de kleur, de afmetingen en het gewenste profiel van je ramen. Maar als je kiest voor twee ramen met exact dezelfde kenmerken in pvc of aluminium, dan zal het raam in pvc goedkoper uitvallen.

 

Wat is veiliger: pvc of aluminium ramen?

Ramen en deuren zijn de toegangspoorten tot je woning, ook voor inbrekers. Daarom wil je zeker zijn dat je de veiligste optie kiest. Aluminium raamprofielen zijn enorm sterk, waardoor dieven geen kans krijgen. Maar ook pvc profielen zijn versterkt met een metalen kern. Beide opties zijn dus een goede keuze op het vlak van inbraakbeveiliging.

Wil je meer weten over de veiligheid van je nieuwe ramen? Vraag dan zeker naar de weerstandsklasse van je ramen wanneer je gaat kijken in onze toonzaal.

Bezoek onze toonzaal

 

Wat gaat langer mee: pvc of aluminium ramen?

De levensduur van pvc of aluminium ramen is vrij gelijkaardig. Ze gaan minstens 30 jaar mee. Volgens sommige studies is die levensduur zelfs ver boven de 50 jaar. Zowel pvc als aluminium ramen roesten niet, barsten niet en trekken niet krom.

Wel zijn er kleine verschillen in het uitzicht van je ramen. Aluminium is bestand tegen invloeden van de zon en regen. Daardoor is aluminium kleurvaster dan pvc: de kleur blijft 5 jaar langer behouden dan bij pvc ramen. Het is ook minder gevoelig voor krassen en kleine beschadigingen dan pvc.

 

Wat isoleert beter: pvc of aluminium ramen?

Zowel pvc als aluminium ramen hebben tegenwoordig een hoge isolatiewaarde, zeker vergeleken met de ramen van vroeger. Toch is er qua thermische en akoestische isolatie een duidelijke winnaar tussen de twee. Pvc is van nature een goede isolator. Daarom is de isolatiewaarde van pvc ramen en deuren veel hoger dan de norm. Zo hoog zelfs dat een pvc raam met driedubbele beglazing aan de eisen van passiefhuizen voldoet. Passiefhuizen zijn zo optimaal geïsoleerd dat ze maar minimale verwarming of koeling nodig hebben voor een ideaal binnenklimaat.

Omdat pvc minder snel warmte geleid dan aluminium, houdt het je woning koel tijdens de zomer en warm tijdens de winter. Pvc ramen zijn ook geluidsdicht en water- en windbestendig. Al die eigenschappen samen zorgen ervoor dat je tot wel 20% op je energiefactuur kan besparen.

Toch betekent dat niet dat aluminium ramen een slechte keuze zijn als je isolatie belangrijk vindt. Aluminium ramen zijn er de laatste jaren goed op vooruit gegaan en zijn qua isolatie bijna evenwaardig aan pvc ramen. Onze ramen zijn ook beschikbaar in verschillende isolatieklassen voor zij die er veel belang aan hechten. Maar ook daar geldt: hoe hoger de isolatieklasse, hoe duurder het raam.

 

Wat is duurzamer: pvc of aluminium ramen?

Zo komen we vlotjes bij de volgende eigenschap van pvc of aluminium ramen: de duurzaamheid. Zoals gezegd scoren pvc ramen iets beter op het vlak van isolatie. Tijdens de levensduur van je pvc ramen zal je minder moeten verwarmen dankzij de goede isolatie. En omdat je minder verwarmt, stoot je minder CO2 uit. Volgens een Spaanse studie is er tijdens het productieproces van pvc ramen minder energie nodig in vergelijking met houten of aluminium ramen.

En wanneer je ramen na zovele jaren uiteindelijk versleten zijn? Dan wil je een materiaal dat ook recyclebaar is. Gelukkig zit je in beide gevallen goed: zowel pvc als aluminium ramen zijn 100% recyclebaar en de recyclage kost weinig energie. Beide materialen zijn dus een milieubewuste keuze.

 

Wat is makkelijker in onderhoud: pvc of aluminium ramen?

Pvc en aluminium ramen zijn allebei erg onderhoudsvriendelijk. Om een aluminium raam schoon te maken, gebruik je gewoon warm water en een beetje afwasmiddel. Luister altijd naar de onderhoudsinstructies van je leverancier om de levensduur van je aluminium ramen te verlengen.

Kunststof is water-, stof- en vuilwerend. Daarom zijn pvc ramen erg makkelijk schoon te houden. Je pvc ramen spoel je best af met water. Zo krijgen ze hun glans snel weer terug. 

Van Doorslaer biedt handige onderhoudsboxen met alle nodige producten om je pvc of aluminium ramen te reinigen. Het is een slim idee om eenmaal per jaar je ramen grondiger schoon te maken. Ook voor dat jaarlijks onderhoud heeft Van Doorslaer een geschikte box met kwalitatieve schoonmaakproducten.

Bestel een onderhoudsbox

 

Wat is mooier: pvc of aluminium ramen?

Over kleuren en smaken valt niet te twisten. Toch is het leuk om te weten wat je designmogelijkheden zijn met pvc of aluminium ramen. Pvc is beschikbaar in meer dan 50 tinten en uitvoeringen. Raamprofielen die eruit zien als hout of staal? Het kan allemaal.

Toch hebben aluminium ramen een streepje voor als het op design aankomt. Net als pvc zijn aluminium ramen beschikbaar in talloze kleuren, vormen en afwerkingen. Daarnaast is aluminium ook licht en heel sterk. Wil je grote glaspartijen en gebogen ramen in je woning? Dan kies je best voor aluminium. Pvc ramen zijn minder stevig en hebben een bredere vensterbank nodig voor meer stabiliteit. Voor heel grote ramen of speciale uitvoeringen is pvc niet zo geschikt.

Aluminium ramen hebben slanke, verfijnde profielen die ideaal zijn voor prachtige schuifdeuren of unieke glasconstructies. Ze geven een moderne en industriële uitstraling aan je huis. Daarom raden we aluminium aan voor architecturale renovatie- of nieuwbouwprojecten.

 

Conclusie

Zoals je ziet, hebben pvc en aluminium ramen elk hun voor- en nadelen. Heb je een vast budget en wil je ramen met een goede prijs-kwaliteitverhouding die ook nog eens duurzaam zijn? Dan is pvc je beste keuze. Wil je een meer exclusieve look voor je woning met krasbestendige, kleurvaste raampartijen? Dan ga je voor aluminium ramen.

Onthoud vooral dat je geen slechte keuze kan maken tussen pvc of aluminium ramen. Beide materialen zijn kwalitatief, duurzaam en een streling voor het oog.

Wil je meer inspiratie opdoen voor je nieuwe ramen uit pvc of aluminium? Kom eens langs in de toonzaal van Van Doorslaer Ramen en Deuren.

Maak je afspraak

Kom onze toonzaal bezoeken


In de ultramoderne toonzaal van Van Doorslaer Ramen en Deuren doe je inspiratie op voor je nieuwbouw of renovatie. Kom langs en krijg advies op maat van onze experts.

Van Doorslaer